3 трав. 2022 р.

 1 травня у світі відзначають День праціПершотравеньДень весни.

Насправді ця дата сягає корінням зовсім іншої епохи й континенту.

Три тисячі років тому італійці поклонялися богині родючості та землі Майї, тому і назвали останній місяць весни на її честь. А перший його день зробили святковим, щоб праця у полі була плодотворною. У кельтських народів відзначалося скотарське свято, пов'язане з культом сонця. У середньовічній Німеччині 1 травня відбувалася Вальпургієва ніч – начебто нечисть влаштовувала шабаші. Щоб уберегтися від темних сил, люди розпалювали багаття і співали всю ніч пісень.

       У слов'янських народів цей день вважався пробудженням духів стихій і був сильно пов'язаним з еротизмом (щойно одружені пари йшли в поля і "дарували одне одному любов" – ритуально передаючи родючість майбутньому врожаю).

Свято 1 Травня в Україні

        День робітничої солідарності на українських землях, які перебували під владою Австро-Угорщини, вперше було відзначено у Львові 1 травня 1890 року. Тоді біля міської ратуші зібралося близько 4 тис. українських, польських та єврейських робітників. Віче, на якому були присутні Іван Франко та Михайло Павлик, ухвалило резолюцію з вимогами встановити восьмигодинний робочий день, заборонити дитячу працю та нічну жіночу, запровадити загальне виборче право.

        У Харкові свято відзначили демонстрацією у 1900 році, а в 1913 році  – у Києві, Катеринославі, Миколаєві, Одесі, Херсоні, Юзівці.

       До 2017 року в Україні свято мало назву "День міжнародної солідарності трудящих". Однак після змін до Трудового кодексу  його було перейменовано на "День праці".





Немає коментарів:

Дописати коментар